Tényleg olyan fontos a reggeli?

 

reggeli fontossága

 

Ma reggel a kocsiban az iskolába menet a reggeli fontossága jött szóba- legalábbis azt próbáltam átadni a gyerekeknek, hogy nálunk kisgyermekkoromtól kezdve Édesanyám sosem engedett el reggelizés nélkül otthonról, így a mai napig fontos maradt számomra ez a szokás, ezáltal nagy valószínűséggel emiatt sem mennek el az én porontyaim reggelizés nélkül egy nap sem itthonról.

 

Pár falatra, kortyra mindenkinek szüksége van még akkor is, ha csak később lesz idő a nyugodt reggelire.

 

Szakértők megállapí­tották:

  • minden egyes kihagyott reggeli negatí­van befolyásolhatja az agyműködést és a memóriát nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtteknél is.
  • azok a gyerkőcök, akik a szüleikkel együtt reggeliznek, tápanyagokban gazdagabb reggelit kapnak, mint az egyedül étkezők. Ráadásul a közös reggelizés hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő táplálkozási szokásokat alakí­tsanak ki.

 

Tudom, hogy a gyerkőcök tetszését nehéz elnyerni, főleg, ha egészséges ételről van szó, hisz jobban vonzza őket az édesség és az egészségtelen nassolnivaló, viszont kis kreativitással gyorsan az ujjunk köré tudjuk őket csavarni, hogy egészségesen induljon a reggel!

 

Képzeld el, hogy egy fürjtojásos reggeli olyan fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztosít, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek, felnőttnek egyaránt a nap első részére.

Egy tartalmas reggelit fogyasztó gyermek jobban tudja a figyelmét összpontosítani és feladatmegoldó képessége is sokkal jobb, mint azok, akik kihagyják a nap első étkezését.

 

Milyen tápláló és valóban egészséges reggelik közül választhatunk?

 

  • Szendvicsvajas pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, sonkaszalámival, 3-4 fürjtojás lágytojásként, kígyóuborkával, és gyümölcsteával.
  • Rántotta vagy bundáskenyéregy változatosan elkészített rántotta fürjtojásból egy kis reszelt sajttal, paprikával, máskor sonkával, paradicsommal vagy zöldfűszerekkel, de a bundáskenyér is kiváló választás.
  • Teljeskiőrlésű pékáru (extrákkal): Édeset a szakemberek szerint csak tízóraira érdemes lenne adni, de ha nagyon édesszájú a gyermeked akkor szerencsére már van lehetőség a teljes kiőrlésű pékárukból is választani, így mindenképpen azt a verziót válaszd vásárláskor amely fehér liszt és cukormentes, így ezzel is lehet kezdeni a napot: például croissant, kakaóscsiga, fahéjas csiga, szilvás párna ivójoghurttal 3 db fürjtojással, vagy cukormentes ivójoghurt friss gyümölcsökkel 3 db fürjtojással, illettve ha szereti a zabkását akkor abba a 3 db fürjtojás elkavarva egy kis mézzel, és akkor azt megszórni mazsolával és egy kis fahéjjal is kiváló választás lehet.