Kimerült vagy?

gusztusus reggeli

 

A vas nagyon fontos ásványi anyag az egészségünk szempontjából, vörösvértestjeink számára szükséges, amely létfontosságú ahhoz, hogy oxigént szállítson testünk sejtjeihez.

 

Mi történik akkor, ha nem jut elegendő vas a szervezetünkbe?

 

A vörösvértestek nem képesek megfelelő mennyiségű oxigént szállítani, aminek a tünetei a fáradékonyságtól kezdve az étvágytalanságon át a koncentrációs zavarokig terjedően rendkívül sokrétűek, de legtöbben ezeket is érzékelik magukon: erős szívdobogásérzés, gyengeség, hajhullás, fejfájás, szédülés, torokszorítás, nyelési zavarok és a sápadtság is.

A vashiányos állapot hazánkban is jóformán népbetegségnek tekinthető, mégis túl kevesen túlságosan keveset tudnak róla.

 

Viszont amikor a jellegzetes hiánytüneteket kezded észlelni magadon, az már azt jelentheti, hogy a szervezeted jelez, és a vastartalékaid kimerülőben vannak.

Nem szabad azonban eddig várni, ugyanis a vashiányos vérszegénység kialakulása megelőzhető.

 

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy ha vashiányra utaló tüneteket észlelsz magadon, akkor keresd fel háziorvosod, aki vérvétel útján megállapíthatja a diagnózist. 

Akár gyógyszeres kezelést javasol az orvos, akár nem, vasban gazdag ételeket mindenképpen érdemes a mindennapi étrendedbe beilleszteni, mivelhogy szinten tarthatják a vasszintet, a felszívódást pedig elősegítheted elegendő C-vitaminnal, béta-karotinnal és E-vitamin fogyasztásával.

 

Ha az étrended megfelelő mértékben tartalmazza a vas főbb forrásait, nem kell vashiánytól tartanod, amennyiben a felszívódás is biztosított.

Tudniillik, a vas egy borzasztó rosszul hasznosuló tápanyag, ezért jóval többet kell bevinnünk belőle, mint amennyi az előírt szükségletünk lenne. Természetes úton szinte lehetetlen túladagolni.

Képzeld el, hogy a fürjtojás vasban gazdag, valamint külön kiemelném, hogy káliumot is tartalmaz, ami a vérre pozitív hatással lehet, vastartalma (2g) szinte kizárólag a sárgájában található, ez elég jelentős mennyiség, és amennyiben rendszeresen fogyasztod akkor megvédhet a vashiánytól, és ezáltal csökkentheti a vérszegénység kockázatát, egy fejlődésben lévő gyermek pedig napi 3-4 fürjtojással fedezni tudná a napi vasszükségletét természetes módon.