Gyakori kérdések a fürjtojással kapcsolatban

gyakori kérdések a fürjtojással kapcs

 

Milyen ételeket lehet belőle csinálni?

Ugyanúgy felhasználható, mint a tyúktojás?

Hány darab tesz ki egy tyúktojást? Miért egészségesebb nála?

Már egy darab is jó hatással van a szervezetünkre?

Igaz, hogy szalmonellamentes, és biztonsággal fogyasztható nyersen is?

Ha belevágok egy fürjtojás kúrába mennyi idő után hathat a kúra?

Hány darabot kell szedni a fürjtojás kúra alatt?

Hány perc főzés után veszíti el a vitamintartalmát?

 

Általában ezek a leggyakoribb kérdések, amelyekkel találkozom.

 

A fürjtojás egy igazi superfood.

De mi is az a SUPERFOOD, másnéven szuperélelmiszer?

Az elnevezés az ételeknek azt a kis csoportját illeti meg, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A fürjtojás különleges kinézete egyből megragadja az ember figyelmét, egyre több helyen találkozhatunk vele manapság, nem csak a piacon, zöldség-gyümölcs eladóknál, hanem az egyre nagyobb bevásárlóközpontok polcain is láthatóak. és ugyan régóta ismert, a régi időkben gyógyszereket is helyettesítettek vele, de Mátyás király is előszeretettel fogyasztotta.

Az ételekhez rengeteg recept létezik, mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb állót, és ízvilág szempontjából pedig a legmegfelelőbbet, mivelhogy ugyanúgy felhasználható, mint a tyúktojás; 4-5 darab fürjtojás felel meg egy tyúktojásnak.

Miért egészségesebb? A fürjtojásban magasabb a vitamintartalom, és más fontos mikroelemeket, ásványianyagokat, aminosavakat is tartalmaz, és gazdag antioxidánsokban, tehát az aprócska mérete ellenére koncentráltabban tartalmazza a vitaminokat, mint a nagyobb társa a tyúktojás.

Ha egy nap 5 db-ot elfogyaszt az ember, akkor az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak bevitelét már fedezi is, illetve ha egy kisgyermek napi 3-4 db fürjtojást elfogyaszt, akkor a napi vas adagját ami 2g, már fedezi is, ez egy elég jelentős mennyiség.

Nagyon előnyös a tyúktojással szemben, hogy nem jelent szalmonellavírus veszélyt, a fürj testhőmérséklete magasabb, mint a tyúké, így képes lehet elpusztítani a tojásban levő vírusokat, további előnye, hogy igen hosszan eltartható, 30 napig szobahőmérsékleten, hűtőben pedig 60 napon át eláll.

A nyers fürjtojás kúra fogyasztása számos gyógyhatást eredményezhet. A kúra jótékony hatásai 2 hét múlva kezdi a hatását kifejteni, tartós eredmény természetesen csak rendszeres, megszakítás nélküli, tényleges kúraszerű fogyasztás esetén a leghatékonyabb. Nekem a hajhullás 2 hét után abbamaradt miután a kúrába belevágtam, és nálam boldogabb ember nem volt, hiszen ijesztő módon hullott a hajam, mindemellett hiába szedtem más vitamint, nem éreztem a kellő hatást, szóval a mai napig is rendszeres fürjtojás fogyasztó vagyok, nálam ez a stabil multivitamin forrás, és nyugodt is vagyok, mert tudom, hogy folyamatosan fel van töltve a vitaminkészlet a szervezetemben. 

A fürjtojás kúra alatt a napok számától függően 1 éves kortól 3 éves korig a gyermekek napi 1 vagy 2 fürjtojást kaphatnak. A 3-10 éves gyerekek naponta 3 fürjtojást ehetnek. 10 éves kortól 18 éves korig a megengedett mennyiség 4 darabra nő. A felnőttek akár 6 fürjtojást is megehetnek naponta.

Viszont jó tudni, hogy a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásai főtt fürjtojásként is kifejtheti, de mindenképp figyelni kell a főzési időt, mivelhogy 15 perces hőkezelés után a vitaminok teljesen megsemmisülnek benne.