Tojás méretek - Egy kis érdekesség a tojásfajtákról

Egy kis érdekesség a tojásfajtákról

Fürjtojás

Napjainkban ínyencségnek számít, igen apró mérete ellenére rögtön feltűnő lesz az ember számára, héja fehér alapon barna pettyes, ami a leggyakoribb, de a színe és rajzolata mindig más, alakja megegyezik a normál tyúktojáséval, de nagyjából az ötödét teszi ki annak.
Egy fürjtojás hossza kb. 3 cm, súlya pedig kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Méretét és beltartalmát tekintve egy tyúktojás körülbelül 5 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke. Minimális koleszterintartalma miatt nyugodtan fogyasztható szív- és érrendszeri betegeknek is. Helyesen tárolt sérülésmentes fürjtojás szobahőmérsékleten 1 hónapig, hűtőben akár 2 hónapig is tárolható.

Tyúktojás

A tojás színe lehet fehér vagy barna, ez a minőséget nem befolyásolja. A legelterjedtebb tojásfajták közé tartozik. Az ideális tyúktojás súlya 50-60 gramm. Átlagosan a tyúktojás külső héja a súlyának a 12%-át teszi ki, míg a fehérje 58%, a sárgája pedig 30%-át adja. Méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A,B,C) besorolás létezik. Az A minőség jelenti a legfrissebbet, a C minősítés pedig ipari felhasználásra alkalmas. Aminosavak, ásványi anyagok, fehérjék, ezekben mind bővelkedik a tojás, de még vitaminokban is: a C vitamin kivételével minden esszenciális vitamint tartalmaz, ráadásul ezek nagy része még hőkezelés után sem illan el.

Strucctojás

A tojások közül egyébként ő büszkélkedhet a „legnagyobb” címmel, meglepő, de tényleg olyan nagy, hogy képes jóllakatni akár tíz embert is. Mérete nagyjából megfelel 24 db csirke tojásnak, – és egy darab, akár öt kilót is nyomhat, hossza 15 cm. Ha kemény tojásként szeretnénk fogyasztani, akkor másfél órán át kell főznünk a kívánt állag eléréséhez!

Kacsatojás

Magyarországon minden víziszárnyas-, így kacsa tojásának a fogyasztása is szigorúan tilos szalmonella veszély miatt!

Azért jó, ha tudjuk, hogy fehérjéből, kálciumból, vasból, káliumból és minden ásványi anyagból is magasabb mennyiséget tartalmaz, mint a tyúktojás. Régi időkben egyébként előszeretettel főztek vele Magyarországon is, hiszen az íze és a mérete is közel azonos a tyúktojásáéval, így a receptek használatakor is könnyen behelyettesíthető volt.

Libatojás

Egy libatojás körülbelül három nagy tyúktojásnak felel meg, és a héja is sokkal nehezebb, - gyönyörűen megmunkálható és díszíthető.

Az ára nagyon eltérő lehet, hiszen a kézműves boltban egy díszített libatojás 4.000.- forint is lehet. Mint ahogy azt már említettük, hazánkban tilos a fogyasztása, ezért árutojásként nem kapható.

Pulykatojás

Az a hír járja, hogy ha valakinek sikerül megkóstolnia, akkor egyöntetűen azt mondja, hogy nagyon finom ez a tojásfajta. Sajnos ez a kuriózum csak keveseknek adatik meg, mert a tojások szinte kivétel nélkül keltetésre kerülnek a felnőtt állatok értékes húsa miatt.

Héjuk, akárcsak a fürjeké, szép pöttyös, azért dekorációs célokra is kiválóan használható.

Emutojás

Az emutojás szintén nagynak számít, nagyjából nyolc tyúktojást tesz ki.

A tojás héja különleges szerkezetű. A külön elhatárolt zöld külső tojáshéj réteg elrejti a kék középső réteget és a legalsó fehér alapréteget.

A tojáshéj "szelvényezettsége" számtalan képzőművészt megihletett már és nagyon szép rézkarchoz- vagy fafaragásokhoz hasonló műremekek születtek emutojásból ennek köszönhetően.