Fürj - és tyúktojás összehasonlítása

Bizonyára megfigyelted mostanában azt, hogy egyre többen figyelnek oda arra, hogy mit fogyasztanak, és azt honnan szerzik be, főleg, ha tojásról van szó.
Az emberek egy része a piacon történő vásárlást, másik részük pedig az üzletekben történő alapanyag beszerzést részesítik előnyben. Ebben a cikkben összehasonlítom Nektek, hogy mit érdemes tudni a fürjtojásról a tyúktojással ellentétben, például hogy milyen vitaminokat tartalmazhatnak, illetve hogy miben különbözhetnek egymástól.

 

osszehasonlitas

 

Vitamintartalom

A fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom: 5 x annyi foszfort tartalmaz, 7x annyi vasat, 10x több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.
Magas az említett A-vitamin, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D-vitamin, Szelén, Kolin, Foszfor, Vas, Magnézium, Cink, Réz tartalma.
Emellett más fontos, mikroelemeket, ásványi anyagokat, aminosavakat is tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban.

Zsírsavak aránya: 2/3 telítetlen míg 1/3 telített. Az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak bevitelét, napi 5 fürjtojás fedezheti.

Méret, szín, íz

A fürjtojás héja pöttyös, ezzel ellentétben a tyúktojás viszont sima világos színű.
A fürjtojás kicsi mérete ellenére koncentráltabban tartalmazhatja a vitaminokat, mint nagyobb társa a tyúktojás.
1 tyúktojás mérete kb. 5 darab fürjtojásnak felel meg.
A fürjtojás íze intenzívebb lehet, krémesebb állagú, mint a tyúktojásé.

 

Összességében a fürjtojás manapság inkább “kuriózum” lehet az étkezéseink alkalmával, míg a tyúktojás, ami akár több élelmiszerben is fellelhető.
Igazából elmondhatjuk a fenti összehasonlítás alapján, hogy hasonló a két tojásfajta, mégis több mindenben különböznek. 

Fürjtojásból manapság már készítenek tésztákat is, ugyanakkor a gasztronómiai vonalon is egyre többször tűnik fel az étlapokon az éttermekben, főleg előételként.