A fürjekről

Mátyás király udvarában mindennapos eledelnek számított a fürj, és ha a középkori magyar/európai otthonokban nem is került minden nap hús az asztalokra, a fürj elterjedt húsféle volt. Ekkoriban még vadászták a fürjet (latin nevén Coturnix coturnix).

Ma Magyarországon tilos a fürj vadászata, viszont egyre többen fognak bele a tenyésztésébe. A 20. századra Magyarországon teljesen eljelentéktelenedett a fürjfogyasztás, az 1960-as években honosodott meg újra, amikor is betelepítették hazánkba is a japán fürjet (Coturnix japonica).

Ahogyan a neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származik ez a fajta. Japánban, Kínában és Koreában körülbelül ezer évvel ezelőtt háziasították a vadfürjet, ezek utódja a mai japán fürj, más néven gazdasági fürj.

A vadállatokra jellemző módon rendkívül ijedősek, rebbenékenyek, ezért vagy nagyon alacsony vagy kifejezetten magas ketrecben kell tartani őket. Ha ugyanis megijednek egy zajtól, hirtelen olyan sebességgel reppennek fel, hogy ki tudják törni a nyakukat.

 

furjekrol

 

Biológiai besorolása szerint a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozik ez a kis termetű madár, kifejlett egyedének súlya csupán 20-35 dekagramm között mozog.

 

Érdekesség, hogy a kistestű, könnyen kezelhető húsú szárnyasok esetében nem szükséges különbséget tenni tyúkok és kakasok között, ugyanis nincsen a húsuk textúrája között jelentős különbség.

Szapora állat, és rendkívül gyorsan kezd tojni is. Egy normál módon tartott fürj már 2 hónapos korától, az úgynevezett intenzív tartásnál pedig már 6-7 hetes korától tojást ad.

 

Mint a vadhúsok általában, a fürj húsa is egészséges, hiszen koleszterinben és zsírban szegény, vasban, vitaminokban viszont gazdag húsféle. Az apró mérete sem jelent akadályt, de számolni kell vele: egy felnőtt adagjául két fürjet kell készíteni. Melléből, szárnyából, combjából pörkölt, rántott hús, fűszeres sült készülhet, az aprólékjából pedig finom leves főzhető. Omlósabb, aromásabb, mint például a csirkehús, még a mellhúsa sem száraz.
Legtöbben csak fagyasztott állapotban juthatunk fürjhúshoz, ami nemcsak azzal az előnnyel jár, hogy konyhakész, hanem azzal is, hogy pácolásra sincs szükség, hiszen a fagyasztás is lazít a rostokon.